Оставете коментар, рецензија, забелeшка за нашиот проект, веб страна или аи бот или агент.
ФОРУМ

743 Comments
-
Лично сметам дека форумот на платформата AIGender е многу корисен и инспиративен простор за дискусија и размислување за родова еднаквост. Ми се допаѓа што овозможува директна интеракција со други корисници и со AI‑алатки како РЕСИ, кои ја олеснуваат разбирањето на комплексни теми и родови пристрасности. Иако интерфејсот понекогаш може да биде малку конфузен, сметам дека вредноста на форумот лежи во можноста за споделување искуства, учење од другите и активна поддршка на заедницата за родово сензитивни прашања. Од мое лично гледиште, ова е одлична алатка за едукација и за критичко размислување во современата академска и дигитална средина.
-
Ја разгледав платформата и ги тестирав AI агентите и генерално сум задоволна од одговорите што ги добив, јасни се и ми помогнаа подобро да ги разберам темите за родова еднаквост. Единствена замерка имам околу структурата на платформата, ми беше збунувачки да се навигирам, поради отварање на нови табови цело време не знаев како да стигнам до тоа што ми треба. Па сметам дека со појасна структура користењето би било полесно.
-
Веб страницата остава позитивен впечаток со едноставен и функционален дизајн, а AI агентите ИРС и „РЕСИ чекор по чекор“ даваат јасни, добро структурирани и корисни одговори со практични примери. Особено ми се допадна пристапот чекор по чекор и информативните блог објави. Сепак, има простор за подобрување, дизајнот делува малку застарен, има чести пренасочувања кон надворешни страници и одредени функции не се доволно интуитивни. Генерално, идејата е одлична и со технички подобрувања платформата може да стане уште поквалитетна.
-
Дизајнот на веб страната е малку застарен, за повеќејазичност може да се користи ВИ, делот „За нас“ го има напишано и на македонски и на наглиски иако постои google translate за превод, но сепак страната е функционална.
Добро е што агентите за ВИ се користат на теми поврзани со родовата еднаквост и има интересни опции како playground. Во главно идеата за веб страната е супер и мислам дека треба да се продолжи да се развива заедно со новостите и технологијата. -
Го тестирав AI агентот „РЕСИ чекор по чекор“ при анализа на оправданост на политики и ми се допадна начинот на кој го води целиот процес. Асистентот поставува јасни прашања и постепено те насочува што точно да разгледаш – од статистички податоци, до социјален и институционален контекст. Ова многу помага темата да не остане само теоретска, туку да се гледа реално и систематски.
Посебно корисно ми беше тоа што ги објаснува поимите едноставно и дава конкретни примери за проблеми како родовиот јаз во платите или пристапот до услуги. Се однесува како дигитален ментор што те води низ сложена анализа.
Во целина, агентот е практичен, едукативен и многу корисен.
-
Го користев AI агентот „РЕСИ чекор по чекор“ и можам да кажам дека е многу корисна алатка за разбирање како во пракса се применуваат принципите на родова еднаквост и социјална инклузија. Начинот на кој ме водеше низ процесот е јасен и логичен – чекор по чекор објаснува што треба да се анализира, кои податоци се важни и како да се идентификуваат клучните проблеми.
Ми се допадна што не се задржува само на општи објаснувања, туку дава конкретни примери и насоки, како родови статистики, интерсекционалност и институционални бариери. Тоа го прави особено корисен за студенти, истражувачи и сите што работат на политики или проекти поврзани со РЕСИ.
-
За веб страницата имам и позитиви и негативни импресии. Позитивните импресии ми се тоа што веб страницата е направена со убав и лесен дизајн. Чет ботовите ИРС и РЕСИ враќаа добро формирани одговори на моите прашања со точни информации. Исто така и поставените блоговски објави ми делуваа доста информативни. Од друга гледна точка сметам дека страницата има и некои лоши страни како што е честото пренасочување кон надворешни страници. Исто така ми беше малце нејасно како да стигнам до контакт со РЕСИ чет ботот и ми требаше да го искористам помошниот ИРС чет бот за да стигнам до мојата цел. За крај открив некоја грешка на веб-страницата каде што доколку корникот кликне низ различни страници од моменталниот веб сајт и потоа се насочи кон страничниот прозорец со информации, може да се забележи дека мејлот за контакт е заматен и прикажан како недостапен.
-
На почеток очекував само форум и неколку линкови, но откако ја разгледав страната видов дека вистинска цел и навистина е добро место да најдеш ресурси околу темата.
Би рекол дека сеуште може да се подобри, навигацијата не е најдобра, посебно со тоа што некои делови ми отвараат нови табови и аи агентот не работеше кога му пишав.
Но се на се би рекол дека може да ја исполни целта за која што е наменета. -
Го користев AI агентот „AI РЕСИ водич“ и генерално имав многу позитивно искуство. Одговорите се детални, јасно структурирани и навистина помагаат подобро да се разберат теми како родовата еднаквост и социјалната инклузија, не само теоретски туку и во практичен контекст. Ми се допадна што агентот дава и дополнителни прашања и насоки за понатамошно размислување.
Единствена мала забелешка е што понекогаш одговорите се подолги од потребното, па за некои корисници може да бидат напорни за читање ако бараат брза информација. Сепак, за студенти и луѓе кои работат на проекти или истражувања, ова е голема предност.Во целина, платформата е корисна, информативна и добар пример како AI може да се користи за едукација и општествено важни теми.
-
Na pocetok navigacijata na platformata mi bese zbunuvacka, osobeno poradi linkovite koi otvaraat novi tabovi i nadvoresni strani. So vreme, sajtot se pokaza kako korisna baza na informacii, a alatkite kako RESI modelot davaa jasni i koncizni odgovori. AI agentite se funkcionalni i razbirlivi, no bi bilo podobro da se integriraat vo eden sistem. Dizajnot i formatiranjeto na tekstot moze da se unapredi za pogolema citlivost.
-
Страната од аспект на user interface е малце конфузна. На почетокот имав потешкотии да ја навигирам и да го пронајдам она што ми треба. Тоа што не ми се допаѓаше, кога ќе се отвори страната горе стојат почетна, блогови, ВИ писменост итн… и некои од нив при клик отвараат нов веб сајт. Ова во прелистувачот изгледа доста неуредно. Исто така кога стиснав на ВИ писменост, не отвори нов сајт туку ме пренасочи, но не ја отвори одма почетната страна на која се наоѓаат ВИ агентите и затоа ми требаше повеќе време за да ги најдам. Кога станува збор за самите ВИ агенти, многу сум задоволна. На почетокот се понудени четири и за секој има опис за што се користи. Но доколку агентот кој што си го одбрал не знае најдобро да го одговори прашањето автоматски повикува некој од другите агенти. Сепак мислам дека подобро би било доколку сите овие агенти се спојат во еден, секако ако тоа е возможно. Агентот за АИ родов едукатор одговара на прашањето без да избега од темата. Одговорот е опширен, со убави анализи и разбирлив јазик.
-
На сам почеток, моето искуство при навигирање на веб страната беше доста конфузно, што верувам се должеше на големиот број навигирања кои го носат корисникот надвор од рамките на овој веб сајт кон друга платформа. Но, колку подолго ја користев страната истата ми стана значителен извор на информации во мојот процес на пишување на соодветната проектна задача. Можам да кажам дека користењето на алатките како RESI моделот беа позитивни и ми даваа концизни одговори. Платформата успешно ги обработува подтемите кои произлегуваат од полето на родовата еднаквост, само би напоменала дека можеби е потребно да се воведе унифицирана форма на приказ на текстот во блоговите од соодветниот сајт AI Gender, бидејќи со приказ на plain text и отсуство на форматирање на текст читателот може побрзо да загуби интерес за читање на самата статија.
-
По разгледување на AI агентот РЕСИ на platforma.aigender.net, можам да кажам дека агентот нуди јасен и методолошки пристап кон темите за родова еднаквост и социјална инклузија, овозможувајќи корисниците да добијат конкретни насоки за анализа, интеграција и евалуација на принципите на РЕСИ во различни политики и практики. Навигацијата и интеракцијата со агентот се едноставни и интуитивни, што овозможува лесно поставување прашања и добивање структуирани одговори.
-
По разгледување на platforma.aigender.net, можам да кажам дека платформата нуди јасно организиран и едукативен пристап кон темите за родова еднаквост и вештачка интелигенција, што овозможува лесна навигација и постепено навлегување во содржините. Особено интересна ми беше блог-објавата за користење на AI во борбата против дезинформации поврзани со родовите прашања, каде на разбирлив начин се објаснуваат и ризиците и потенцијалот на AI алатките.
-
UX UI dizajnot na stranata treba da se popravi i da se napravi po privlecen i po interaktiven. 2/10
Temite na stranata se lesni i razbirlivi bez vlcenje na zboreovi sto e mnogu dobro i ne go trisi bespotrebno vremeto na citatelite8/10, no samiot dizajn na tekstot moze da se unapred.4/10
Ai na stranata e lesen i ednostaven za koristenje i razbira i latinica i kirilica i se snauga so nasite dijalektni zborovi sto e super.10/10
Navigation bar-ok e ,no toa sto ako kliknesh na nekoe od drugite(primer si vo pocetna i idesh vo blog ti otvara nov tab,ne ostanuva vo istiot,mislam deka ne e potrebno. 5/10
Podobro bi bilo toa da se implementira za linkovite vnatre vo blogovite.
Linkovite se lesni i ednostavni za naoganje i razbiranje,ama mozesh da se izgubish vo niv i da ne znaesh kaj si. 6/10
Celokuonata navigacija e lesna no moze da dojde malku zbunuvacka ako se navleze vo linkovite 6/10
Boja na web stranica,mislam deka ne odgovara temnite boi so konceptot na toa da kazeme deka Ai e dobro povrzan so rodovite studii,podobri bi bile po svetli boi. 3/10-
Ти благодариме на искрениот коментар. Еве ние бараме активисти кои ќе не поддржат и помогнат. Дали се пријавуаваш за помош?
-
Leave a Reply to Александар Ризев Cancel reply